با این وجود، درگیری ناشران با مشکلات متعددی که ماهیت برخی از آنها اقتصادی و برخی دیگر نیز فرهنگی و اجتماعی است، کسادی بازار کتاب را موجب شده و همین امر بیشتر از همه دامن ناشران را گرفته و ناشران شهرستانی را با گرفتاری های مضاعفی مواجه ساخته است.
صنعت نشر و کتاب از جمله وجوه مهم اقتصاد فرهنگ به شمار میرود ولی مشکلات این حوزه فرهنگی به قدری میان صاحبان این عرصه در زنجان پررنگ شده که حیات ناشران این استان را بی رمق کرده است.
حمایت های ناچیز قبلی از ناشران هم قطع شده است
شهین رومی، مدیر انتشارات نیکان کتاب زنجان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا معتقد است طی چند سال اخیر وضعیت نشر کتاب در استان اوضاع خوبی ندارد و از رونق دهه هشتاد دیگر خبر نیست.
وی به نبود اقدامات حمایتی همچون خرید کتاب از ناشران در استان اشاره می کند و می افزاید: فرهنگ و ارشاد اسلامی هر ساله کتاب هایی را از ناشران می خرید ولی از یکی دو سال گذشته همین اقدام حمایتی ناچیز هم انجام نمی شود و بر اساس آیین نامه های جدید، دیگر پولی به خرید کتاب از ناشران استانی اختصاص نمی یابد.
رومی می گوید: در کنار مشکلات اقتصادی، چالش های اداری هم آزار دهنده شده به طوری که الان فرایند اجذ مجوز برای انتشار یک کتاب نسبت به گذشته خیلی طولانیتر شده است.
وی وضعیت فعلی حوزه نشر را متاثر از وضعیت کل جامعه می داند و اظهار می کند: بالاخره انتشاراتی ها هم جدای از جامعه نیستند و وضعیت معیشتی و اقتصادی مردم در فعالیت آنها هم تاثیر می گذارد؛ وقتی قدرت خرید مردم کم می شود دیگر سراغ کتاب خریدن هم نمی آیند.
رومی افزود: اکنون تیراژ برخی کتاب ها حتی به ۱۰۰ تا ۲۰۰ مورد رسیده در حالی که حدود یک دهه قبل ما شمارگان چند هزار تایی داشتیم.
مدیر انتشارات نیکان کتاب زنجان به گسترش کتاب های الکترونیکی و تولیدات دیجیتال اشاره می کند و می گوید: این عامل نیز در کم رونق شدن بازار چاپ کتاب های کاغذی اثر خودش را دارد ولی اگر ناشران قدیمی بخواهند وارد حوزه نشر الکترونیک شوند طبق اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید برای دریافت مجوزهای جدید اقدام کنند که اخذ این مجوزها هم بسیار سخت شده است.
رویکرد ما نیاز مخاطب است نه حمایت از ناشران
معاون امور کتابخانههای اداره کلکتابخانههای عمومی استان زنجان در خصوص خرید کتاب از ناشران بومی در استان، می گوید: در خصوص خرید کتاب برای کتابخانه های عمومی اولویت اول ما نیاز مخاطب در کتابخانه هاست نه اینکه بخواهیم هر کتابی را که روانه بازار می شود خریداری کنیم.
حسین رحمانیزاده می افزاید: با این حال ما همواره درصدی از منابع را برای خرید از ناشران داخل استان اختصاص می دهیم و کتاب هایی را که اغلب نگاه بوم شناختی دارند و دربردارنده محتوایی مربوط به خود استان هستند تحت عنوان منابع بوم شناسی خریداری می کنیم.