اخباراخبار چاپ

نشست هم‌ اندیشی دانش‌ آموختگان صنعت چاپ برگزار شد…

به گزارش سپی به نقل از چاپ نشر آنلاین، تعدادی از دانش آموختگان و استادان حوزه صنعت چاپ در همایشی به مناسبت بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ و در راستای برنامه‌های ستاد صنفی بزرگداشت روز ملی صنعت چاپ، در سالن غدیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حاضر شدند و درباره تاسیس انستیتو چاپ دانشگاه صنعتی امیرکبیر به گفت‌وگو پرداختند و در جریان برنامه‌های این انستیتو و سیاست‌های رئیس آن قرار گرفتند.

در نشست هم‌ اندیشی دانش‌ آموختگان صنعت چاپ که جلال ذکایی، سخنگوی ستاد صنفی گرامیداشت روز صنعت چاپ عنوان کرد: گپ‌وگفت دانش‌آموختگان صنعت چاپ که سال‌ها است در این حوزه فعالیت می‌کنند، دید و بازدید و مطلع شدن از جدیدترین اخبار این حوزه ازجمله اهداف این نشست است.

وی افزود: دو سال پیش در جشنواره ملی صنعت چاپ تفاهم‌نامه تأسیس انستیتو چاپ ایران امضا شد و طی هفته‌های اخیر با صدور احکام هیئت امنا و شورای راهبری این انستیتو فعالیت خود را آغاز کرد.

سخنگوی ستاد صنفی گرامیداشت روز صنعت چاپ عنوان کرد: سعید پورمهدیان که از گذشته در دانشکده مهندسی پلیمر دانشگاه امیرکبیر مشغول به فعالیت بوده است با تشخیص این نیاز که آموزش در این صنعت یک ضرورت است، موضوع ایجاد انستیتو چاپ را پیگیری کرد و این پیگیری‌ها امروز به بار نشسته و براساس تفاهم‌نامه‌ای که میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دانشگاه مبادله شده است، این انستیتو راه‌اندازی شد و قرار است تا حد امکان نیاز‌های مرتبط با صنعت چاپ را مرتفع کند.

ذکایی با اشاره به معرفی ظرفیت‌های انستیتو چاپ از دیگر اهداف این رویداد، ادامه داد: خیلی از اعضای صنف در صدد این بودند که بدانند این انستیتو قرار است چه کارهایی انجام بدهد و چه اولویت‌هایی دارند، به همین دلیل نشست هم‌ اندیشی دانش‌ آموختگان صنعت چاپ را برگزار کردیم و معتقدم این نشست می‌تواند پاسخگوی این نیازها باشد.

در ادامه برخی از دانش‌آموختگان به پرسش و پاسخ با سعید پورمهدیان پرداختند و رئیس انستیتو چاپ دانشگاه امیرکبیر با معرفی این انستیتو به تشریح برنامه‌های آن پرداخت.

 

شکل‌گیری انستیتو چاپ دانشگاه امیرکبیر

سعید پورمهدیان در ابتدای صحبت‌های خود در نشست هم‌ اندیشی دانش‌ آموختگان صنعت چاپ به شکل‌گیری انستیتو چاپ دانشگاه امیرکبیر که بالغ بر دو هفته است از افتتاح رسمی آن می‌گذرد، اشاره کرد و گفت: بالغ بر ۱۵ سال پیش که من رییس پژوهشگاه رنگ بودم جلسه‌ای با محمد بی‌طرفان نماینده انجمن چاپ داشتم که آنها قصد داشتند یک روز بزرگداشت برای فعالان این صنعت برگزار کنند و آن جلسه و برگزاری بزرگداشت منجر به آشنایی و شناخت بهتر من از این صنعت شد و بعد از دوره خدمتم در پژوهشگاه رنگ به دانشگاه امیرکبیر آمدم و ارتباطم با مسئولان صنعت چاپ بیشتر شد.

وی در ادامه با اشاره به دغدغه‌های این صنعت بیان کرد: صنعت چاپ به افراد ماهر و خلاق نیاز دارد. تجهیزات مدرن با زحمات مسئولان اصناف و تشکل‌ها تا حد قابل قبولی در دسترس است، اما افراد ماهر و همچنین خلاق برای بهره‌بری بهتر از آن‌ها دغدغه مهمی است. همین نکته بود که باعث شد به این فکر بیفتیم که اقدامی اساسی برای این صنعت صورت دهیم.

پورمهدیان با تاکید بر اینکه موانع بسیار زیادی در مسیر بوده است، عنوان کرد: ماحصل تمام جلسه‌ها برای شکل‌گیری انستیتو چاپ دانشگاه امیرکبیر دو اقدام مهم بود؛ یکی تربیت افرادی بود که صاحب خلاقیت هستند مانند صنعت رنگ که یک صنعت خانوادگی بود و ۲۰ سال پیش تعدادی از افراد دغدغه‌مند به تربیت افراد خلاق پرداختند و این صنعت در ایران جهش کرد. نکته دوم هم تربیت افراد ماهری است که نیاز نیست صرفا خلاق باشند و نیاز است که آنها صرفا کار را به صورت دقیق انجام دهند.

هر دو اقدام به صورت مشترک انجام شد و در این مسیر سختی‌های بسیاری کشیدیم. در ۱۵ سال اخیر و به ویژه سه سال اخیر که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کمک‌های بسیار زیادی انجام داد، با کمک دفتر چاپ این اتفاق‌ها افتاد و حالا انستیتو فعالیت رسمی خود را آغاز کرده است و موافقت‌نامه‌اش به ثمر رسید و در دو ماه گذشته هیات امنا و شورای سیاست‌گذاری آن شکل گرفتند.

رئیس انستیتو چاپ دانشگاه امیرکبیر در ادامه صحبت هایش در نشست هم‌ اندیشی دانش‌ آموختگان صنعت چاپ مطرح کرد: این انستیتو نتیجه سال‌ها کار طاقت‌فرسای جمعی از دوستان است. انستیتو قرار است به صورت پژوهشی و آموزشی فعالیت کند و قرار نیست آموزش جزو برنامه‌های آن باشد. ما می‌خواهیم خلاقیت افراد در این صنعت رشد کند و اتفاق‌های بدیع خلق شود و امیدوارم که در چهار سال آینده که من رییس انستیتو هستم بتوانیم گام‌های بزرگی برداریم.

پورمهدیان همچنین به پاسخ به پرسش‌های دانش‌آموختگان پرداخت و درباره برنامه‌های این انستیتو مطرح کرد: ایجاد گرایش‌های چاپ و صنایع وابسته در مقاطع کارشناسی، کارشناسی‌ارشد و دکتری و حرکت برای ایجاد یک رشته بین رشته‌ای در حوزه چاپ، تاسیس مرکز پژوهش و فناوری مجهز با آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های تخصصی به منظور پژوهش و فناوری در موضوعات مرتبط با حوزه چاپ از اهداف این انستیتو است. انستیتو چاپ با هدف توسعه آموزش، پژوهش و فناوری در زمینه چاپ و صنایع وابسته با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دانشگاه صنعتی امیرکبیر ایجاد شده است.

وی گسترش پژوهش و آموزش‌های مرتبط با چاپ و صنایع وابسته و ارتقای سطح کمّی و کیفی آن، تامین تخصص‌های لازم برای توسعه و کاربرد فناوری چاپ و صنایع وابسته در کشور، تثبیت و ارتقای موقعیت علمی و فناوری کشور در زمینه فناوری چاپ و صنایع وابسته در سطح جهانی، تعیین چشم‌انداز منابع انسانی در حوزه چاپ و صنایع وابسته را از اهداف ایجاد این انستیتو ذکر کرد.

وی بیان کرد: همچنین تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان مرتبط با تولید مواد اولیه و فناوری‌های چاپ در ذیل این تفاهم‌نامه آمده است.

پورمهدیان در پایان با بیان اینکه ارکان اساسنامه انستیتو هیات‌ امنایی است، گفت: اعضای هیات امنا شامل رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون پژوهشی فناوری دانشگاه، معاون آموزشی تحصیلات تکمیلی دانشگاه، رییس پارک علم و فناوری دانشگاه، مدیرکل دفتر چاپ وزارت فرهنگ، یک نفر از اعضای هیات‌علمی دانشگاه و یک نفر از متخصصان و صاحب‌نظران صنعت چاپ هستند.

نیاز صنعت چاپ به دانش‌آموختگان

در ادامه نشست هم‌ اندیشی دانش‌ آموختگان صنعت چاپ محمد بیطرفان، رئیس انجمن علمی فناوری چاپ گفت: انجمن که سال ۱۳۹۳ تاسیس شد، هدفش ایجاد پل ارتباطی مراکز علمی و پژوهشی و صنعت بود، به همین دلیل هفته علوم و فناوری چاپ را طراحی کردیم که تاکنون ۹ دوره آن برگزار شده است.

وی با بیان اینکه در این زمینه با مراکز پژوهشی زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعاملات مختلفی برقرار کردیم، ادامه داد: طی این سال‌ها نشست‌های مختلفی را در مکان‌های علمی و آموزشی برگزار کردیم و زمینه آشنایی دانشگاه با صنعت چاپ فراهم شد و خوشحالیم که این ایده و آرزوی ما (انستیتو چاپ) بالاخره از سال‌های دور تا امروز محقق شده است.

بیطرفان با اشاره به فعالیت دانشگاه علمی و کاربردی و تربیت دانشجوی چاپ در حوزه مهارتی، افزود: در انجمن همواره این دغدغه را داشتیم که صنعت چاپ به دلیل های‌تک بودن علاوه بر حوزه مهارت، باید مباحث پژوهشی را برای مقاطع بالاتر در این صنعت داشته باشیم و این قضیه به همت و تلاش مجموعه دانشگاه امیرکبیر محقق شد، هرچند با دانشگاه‌های شهید بهشتی و الزهرا (س) نیز یکسری مسیرها را دنبال کرده بودیم.

به‌گفته وی، سال ۱۳۹۶ یا ۱۳۹۷ ایده تاسیس انستیتو چاپ را مطرح کردیم، اما سال ۱۴۰۰ رشته مهندسی پلیمر رنگ با گرایش چاپ وارد نظام آموزش عالی کشور شد، اما متاسفانه به دلیل برخی محدودیت‌ها و ناآشنایی با صنعت چاپ، شکل عملیاتی پیدا نکرد.

بیطرفان با بیان اینکه این انستیتو در دولت سیزدهم بار دیگر مطرح شد، گفت: با توجه به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی صنعت چاپ است و این کار بدون حضور این وزارتخانه محقق نخواهد شد، این تفاهم‌نامه سال ۱۴۰۱ با امضای رئیس دانشگاه وقت امیرکبیر و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شکل رسمی گرفت.

وی افزود: در انستیتوی تخصصی چاپ در مقطع کارشناسی‌ارشد، در رشته‌ها یا گرایش‌های دانشکده دانشگاه امیرکبیر در قالب پروژه‌های تحقیقاتی، پایان‌نامه‌های دانشجویی را به سمت صنعت چاپ هدایت خواهد شد، در این میان از طرف فعالان صنعت این آمادگی وجود دارد.

به‌گفته وی، به‌عنوان اولین گام از ظرفیت‌های دانش علمی و تجربی فعالان و دانش‌آموختگان صنعت در بحث مشاوره پایان‌نامه‌های ارشد و دکترا استفاده شود؛ همچنین می‌توان دوره‌های پودمانی ذیل انستیتو تعریف کنیم و از ظرفیت استادان و دانش‌آموختگان صنعت نیز بهره ببریم.

براساس این گزارش، دانش‌آموختگان و استادان صنعت چاپ به طرح نکته‌ها و مباحث خود درباره انستیتوی چاپ پرداختند و پیشنهادهایی برای ادامه فعالیت این انستیتو ارائه کردند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا